Какво трябва да знаете за пептидите?

Какво трябва да знаете за пептидите?

Пептидите са по-къси протеинови молекули. Те имат противобръчкови и противовъзпалителни свойства, и подпомагат изграждането на мускулите.

Хората могат да объркат пептидите с протеини. И протеините, и пептидите са изградени от аминокиселини, но пептидите съдържат много по-малко аминокиселини от протеините. Подобно на протеините, пептидите присъстват естествено в храните.

Какво представляват пептидите?

Пептидите са къси низове от аминокиселини, обикновено включващи 2-50 аминокиселини. Аминокиселините също са градивните елементи на протеините, но протеините съдържат повече. Пептидите са по-лесни за усвояване от тялото, отколкото протеините, защото са по-малки и по-лесни за абсорбиране. Те могат по-лесно да проникнат през кожата.

Учените се интересуват най-много от биоактивните пептиди или тези, които имат благоприятен ефект върху тялото и могат да повлияят положително на човешкото здраве. Различните биоактивни пептиди имат различни свойства. Ефектите, които имат зависят от последователността на аминокиселините, които съдържат.

Използване и ползи

Възможните ползи от пептидите включват намаляване на възпалението, подобряване на имунната функция и предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци.

В козметичната индустрия пептидите се използват за:

  • Забавете процеса на стареене
  • Предпазват от увреждане от слънцето, тъй като стимулират производството на меланин
  • Намаляват размера и дълбочината на бръчките
  • Стягане на кожата и подобряване на кръвообращението
  • За заздравяване на кожата, имат противовъзпалителни свойства

Антиоксидантни свойства, подпомагат борбата със свободните радикали

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Максимален размер на файл за качване: 5 MB. Може да качите: изображение. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop files here