Етапи на растежа на косата и как да предотвратим косопада

Етапи на растежа на косата и как да предотвратим косопада

Косата расте в четири различни етапа. Последният етап включва отделянето на старата коса, освобождавайки място за растеж на нова коса. Някои състояния могат да нарушат и повлияят на етапите на растеж на косата.

 

Растежът и загубата на коса може да изглеждат като прост процес, но цикълът на растеж на косата всъщност се състои от четири отделни фази. Тези етапи на растеж на косата са проучени много задълбочено, за да се разбере по-добре как расте косата и какво може да се направи, за да се предотврати или лекува преждевременната загуба на коса.

Първите три фази – анаген, катаген и телоген – обхващат растежа и узряването на косата и активността на космените фоликули, които произвеждат отделни косми. По време на последната, или екзогенна, фаза, „старата“ коса пада, но обикновено нова коса се готви да заеме нейното място.
Всяка фаза има своя собствена времева линия, която може да бъде повлияна от възрастта, храненето и цялостното здраве. Това означава, че има стъпки, които можете да предприемете по пътя, за да гарантирате, че косата ви следва цикъл на здравословен растеж. Прочетете, за да научите повече.

1. Анаген: фаза на растеж

Етапите на растеж на косата започват с анагенната фаза. Това е най-дългата фаза, която продължава около 3 до 5 години за космите на главата ви, въпреки че за някои хора един косъм може да продължи да расте 7 или повече години.
За щастие анагенната фаза се различава при различните типове коса. Например анагенната фаза за космите на веждите и срамните косми е много по-кратка от фазата за космите по скалпа.
По време на анагенната фаза вашите космени фоликули изтласкват косми, които ще продължат да растат, докато не бъдат отрязани или докато достигнат края на живота си и паднат. По всяко време около 90 процента от космите на главата ви са в анагенна фаза.

2. Катаген: Преходна фаза

Катагенната фаза започва, когато анагенната фаза приключи, и обикновено продължава около 10 дни. По време на тази глава космените фоликули се свиват и растежът на косата се забавя. Косата също се отделя от дъното на космения фоликул, но остава на мястото си през последните си дни на растеж.
Само около 5 процента от космите на главата ви са в катагенна фаза във всеки един момент.

3. Телоген: фаза на почивка

Телогенната фаза обикновено продължава около 3 месеца. Приблизително 10 до 15 процента от космите на скалпа ви са в тази фаза.

Космите не растат по време на телогенната фаза, но обикновено и не падат. Телогенната фаза също е, когато започват да се образуват нови косми във фоликулите, които току-що са освободили косми по време на катагенната фаза.

Някои здравни експерти смятат телогенната фаза и за фаза на отделяне, но много учени са разделили този етап на две части: телогенен и екзогенен етап.

4. Екзоген: фаза на отделяне

Екзогенната фаза е по същество продължение или част от телогенния етап на растежа на косата. По време на екзогенната фаза косата се отделя от скалпа, което често се подпомага от измиване и разресване. Загубата на 50 до 100 косъма на ден по време на екзогенната фаза е нормална.
По време на екзогенната фаза, която може да продължи около 2 до 5 месеца, новите косми растат във фоликулите, докато старите косми падат.

Как да поддържаме здравето на косата през всичките четири етапа
Здравата, плътна коса зависи от генетиката и нивата на хормоните, които до голяма степен са извън вашия контрол, както и от управляеми фактори, свързани със здравословния начин на живот и правилната грижа за косата. Някои от най-добрите стратегии за четирите етапа включват:

Добро хранене

Тъй като косата е изградена до голяма степен от протеини, трябва да поддържате своя прием на протеини, като се фокусирате върху здравословни протеини. Това включва:

  • крехки меса
  • риба
  • боб и други варива
  • нискомаслени млечни продукти

Проучване от 2019 г. в списанието Dermatology and Therapy Trusted Source също установи, че достатъчен прием на следните вещества е свързан със здравословния растеж на косата:

  • Витамин D
  • Витамин Ц
  • Желязо (особено при жените)
  • Цинкът, фолиевата киселина и витамин B12 също могат да бъдат свързани с насърчаването на здравия растеж на косата.

Минимален стрес

Три различни състояния на преждевременна загуба на коса са свързани с високи нива на стрес. Те включват:
Телоген ефлувиум. Това състояние ускорява преминаването на косата от анагенната фаза в телогенната фаза и след това в екзогенната фаза, удвоявайки или утроявайки нормалния ежедневен косопад
Трихотиломания. Това психологическо състояние причинява неустоимо желание да издърпате косата от скалпа или други части на тялото си
Алопеция ареата. Това състояние възниква, когато имунната система на тялото атакува здрави космени фоликули, причинявайки косопад

Практики като йога, медитация, дихателни техники, спорт, прием на вода могат да помогне за намаляване на нивата на стрес, което може да има много положителни ползи за цялостното ви здраве.

Правилна грижа за косата

Здравословната грижа за косата започва с избора на правилните продукти. Изграждането на рутина е свързано с подбора и начина на употреба на продукти подходящи за вашата коса. Търсете нежни формули, подходящи за моментното състояние на косата ви. Не забравяйте, че в различни моменти косата има различни нужди. Добре е да имате под ръка добър шампоан, балсам, маска и термо защита.
Нежното третиране на косата ви също е важно за насърчаване на здравословен растеж. Избягвайте много гореща вода, когато миете. Подсушавайте внимателно косата си с кърпа. Косата е по-податлива на увреждане, когато е мокра. Намаляването на топлината при сушене на косата също може да има значение.

Здравословният начин на живот с нисък стрес, подходяща диета и нежна грижа за косата трябва да помогнат за насърчаване на здравословния растеж на косата за дълго време.

Ако смятате, че губите косата си по-бързо, отколкото сте свикнали, потърсете специалист.

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Максимален размер на файл за качване: 5 MB. Може да качите: изображение. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop files here